Pesa asemel hakkab valgust jagama uus foorum http://valguseleht.ee/ lehel.



Pesa teeme hetkel ainult loetavaks - ehk ei saa enam uusi postitusi ega teemasid teha. Saate ikkagi oma sõpradele privaatsõnumeid saata ja nendega edasi suhelda.

Aasta pärast, 1. septembril 2017, aga suuname pesa automaatselt edasi uuele foorumile. Kes soovivad peale seda oma vanadele tekstidele või sõnumitele ligi pääseda, võivad soovist kirjutada juba uude foorumisse.



Päikest!



Tere tulemast Inglipesa foorumisse, imeline Külaline!
Inglipesa (Valguse Foorum)
 

Autor Teema: Tervislikud ja kasulikud eksootilised viljad  (Loetud 39247 korda)

0 Kasutajat ja 1 Külaline vaatavad teemat.

Võrgust väljas Vikerkaarevärvi Pallike

  • Üldmoderaator
  • Super Liige
  • ******
  • Postitusi: 2 686
  • Sugu: Naine
  • Valgus- see olen mina, see oled Sina.
Tervislikud ja kasulikud eksootilised viljad
« : jaanuar 10, 2012, 15:21:41 »
Söön just granaatõuna ja tekkis sellega seoses mõte, et võiksime jagada tarkusi, teadmisi ja kogemusi, miks mitte ka seiklusi seoses eksootiliste viljadega. Ehk on keegi ostnud või proovinud väga erilist ja pea tundmatut vilja ja soovib seda Pesaga jagada :P. Jään põnevusega ootama.

Ise alustangi granaatõunaga, mida mul on alati väga süüa meeldinud. Mäletan, et mingi aeg sõin seda suisa iga päev ja ikka mitu-mitu tükki korraga. Mulle meeldib selle vilja juures söömisprotsess ise, nii mõnus on selle kallal nokitseda :D. Minu ema on tänu granaatõunamahlale saanud jagu aneemiast ja on leidnud alati turgutust. Lugesin, et granaatõun on viljakuse sümbol ja looduslik Viagra, aitab vähirakke hävitada ja on üldse üks IMELINE Loodu.

http://leht.aripaev.ee/?PublicationId=464dc490-fb94-4024-9b75-258ddc8543a9&articleid=59761&paperid=FCDE73F6-D225-4B57-BBA7-A4DA46B59E90
***Valguse sees on Kodu, ulata käsi selle poole ja tunneta soojust Hinge voolamas, Sind armastamas. Igavesti. Ükskõik, kus Sa oled, mis hetkes Sa viibid, mis tujus Sa oled, mida mõtled, kujutled, oled. Igavesti.

***Katkematus tänus, Kõiksuses.

Võrgust väljas Leontine

  • Super Liige
  • ******
  • Postitusi: 1 077
  • Sugu: Naine
  • Armastan.
Tervislikud ja kasulikud eksootilised viljad
« Vastus #1 : jaanuar 10, 2012, 15:31:19 »
Jaaa. Kui olin väike maaplika, oli ema saanud kusagilt osta kobara banaane. Selliseid imelikke rohelisi pulki nägime kõik esmakordselt. Olid sellised kõvad ja vastikud. Viskasime kogu kupatuse kapi otsa. Mingi aja pärast oma vitamiinivargilkäigul (C-vitamiinitablettide pulgad, milledest anti lapsele ainult jao pärast, ülejäänu seisis kapi otsas, et laps kätte ei saaks. Aga lapsel käis tool laua peale ja sealt oli ülevaade tervele kapipealsele.) avastasin kollased banaanid ja küll olid maitsvad! :D

Võrgust väljas Annekene

  • Täisliige
  • ***
  • Postitusi: 213
  • Sugu: Naine
  • Ma naeratan, ma olen õnnelik...
Tervislikud ja kasulikud eksootilised viljad
« Vastus #2 : jaanuar 10, 2012, 15:34:34 »
Granaatõun meeldib mulle ka! Lapsepõlves sai seda palju söödud... need viljad seal sees, seemnekesed või kuidas nimetada, need nii mõnnad ja mahlased :) :D
"Puhh?" küsis Notsu
ja võttis Puhhilt käpast kinni.
"Mis on?" küsis Puhh.
"Ei midagi, lihtsalt kontrollisin,
kas oled olemas!"

Võrgust väljas Muriel

  • Foorumi Kangelane
  • *****
  • Postitusi: 814
  • Sugu: Naine
  • Inimene kes armastab ilu ei vanane
    • http://www.facebook.com/home.php#!/profile.php?id=100001038907967
Tervislikud ja kasulikud eksootilised viljad
« Vastus #3 : jaanuar 10, 2012, 15:38:05 »
Pomelo on üks minu talviseid lemmikuid .....suur ,kasulik ja maitsev :D Söömine on samasugune mõnus nokitsemine nagu granaatõunagi puhul :)
Naeratada ei ole raske, naerata ja Sa muudad halluse Valgeks!

Võrgust väljas silipik

  • Täisliige
  • ***
  • Postitusi: 92
  • Sugu: Naine
Tervislikud ja kasulikud eksootilised viljad
« Vastus #4 : jaanuar 10, 2012, 16:12:06 »
Granaatõun on maitsev ja kasulik, aga minu suur lemmik on greip :) mmm kui maitsev!! Annab vitamiine, särtsu ja värskust. See sobib muidugi neile, kes hapukat ja mõrkjat maitset ei pelga.Olen lugenud, et pidi aitama korrigeerida ka kehakaalu. Minu sügav kummardus greibile ;)

Võrgust väljas Muriel

  • Foorumi Kangelane
  • *****
  • Postitusi: 814
  • Sugu: Naine
  • Inimene kes armastab ilu ei vanane
    • http://www.facebook.com/home.php#!/profile.php?id=100001038907967
Tervislikud ja kasulikud eksootilised viljad
« Vastus #5 : jaanuar 10, 2012, 16:17:15 »
Vot siin tulebki pomelo appi....mahedam ja magusam kui greip,aga põhimõtteliselt sama,sest on greibist aretatud.....Ja kui palju rohkem seda saab :D

Aga mulle meeldivad need kõik...greip,granaatõun,mango jne :)
Naeratada ei ole raske, naerata ja Sa muudad halluse Valgeks!

Võrgust väljas Ingeri

  • Täisliige
  • ***
  • Postitusi: 206
  • Sugu: Naine
Tervislikud ja kasulikud eksootilised viljad
« Vastus #6 : jaanuar 10, 2012, 20:23:34 »
Eksootilistest viljadest meeldib mulle väga hurmaa. http://www.naistemaailm.ee/?id=35573

Võrgust väljas Õppija

  • Noorliige
  • **
  • Postitusi: 16
  • Sugu: Naine
Tervislikud ja kasulikud eksootilised viljad
« Vastus #7 : jaanuar 10, 2012, 22:44:50 »
Pomelo on ka minu lemmik. Naturaalne granaatõuna mahl meeldib väga (see, kuhu pole suhkrut lisatud). Puuviljadest ei saa üle ega ümber küpsest avokaadost. Kallis küll, aga musta leiva kattena täiesti imeline. Omega kolm rasvhappeid on selles ja taimetoitlastele suurepärane asendus. Kunagi ammu Tais viibides sõin mangostani. Imemaitsev, kuid Eestis ülemõistuse kallis. Väga maitsevad mulle ka kumkvaadid--kääbusapelsinid, süüakse koos koorega. Huvitav näeb välja draakonivili---valge viljaliha mustade seemnetega, kuid maitse vastuoksa üsna ilmetu ja läila.

camilla

  • Külaline
Tervislikud ja kasulikud eksootilised viljad
« Vastus #8 : jaanuar 11, 2012, 12:48:49 »
Kõik on head :) kiivid meeldivad väga :)
Pomelot olen söönud, on väga hea ja greip meeldib samuti.
Siin eespool kirjeldatutest ei ole veel maitsnud neid: granaatõun, hurmaa, mangostan,kumkvaadid--kääbusapelsinid, draakonivili...
Aga granaatõuna täna ostsin ja proovin ära, nii et aitäh meelde tuletamast, et sellised eksootilised viljad  üldse olemas on :) (aitahhkalli) tavaliselt, kui ostan, siis tavalisemaid.

Lisateadmiseks:)
Kuidas süüa eksootilisi puuvilju
«Kodustel pidudel ja lõunasöökidel võib puuvilju serveerida suure tükina või tervelt ning süüa näppude vahelt. Pidulikumate sündmuste puhul tuleks aga perenaisel vaeva näha ja puuvili lõigata tükkideks, mis ei vajaks enam nuga, vaid oleksid serveeritud suupistekahvli või tiku otsast
Missuguseid puuvilju võib serveerida viilutatuna või kuubikuteks lõigatuna, missuguseid võib lihtsalt pooleks lõigata ja lusikaga süüa:
Varraku «Suurest kokaraamatust» ning käsiraamatust «Protokoll ja etikett».

Anona

Enne serveerimist tuleb anonat hoida külmkapis, lõigata siis pikuti pooleks, piserdada sidrunimahlaga ja süüa lusikaga otse koorest. Viljaliha sisaldab väga palju C-vitamiini ja fosforit, samuti süsivesikuid ja valke.

Ananass

Serveerimisel tuleb ananass lõigata pikuti pooleks või neljaks sektoriks. Eraldada puine osa viljalihast, soovi korral võib sektorid lõigata veel kuubikuteks.

Kiudainerikas ja C-vitamiinist pakatav ananass sisaldab seedimist soodustavat ensüümi – seetõttu on ananass ideaalne magustoit. Suurepärane puuviljasalatite ja mitmete lihatoitude kõrvale pakutav lisand. Söödav osa moodustab umbes 70 protsenti vilja kaalust.

Avokaado

Süüakse peamiselt toorelt. Vili lõigatakse pikuti pooleks, tuum võetakse välja ja viljaliha süüakse lusikaga. Lõikepinnad tuleb kohe sidrunimahlaga üle piserdada, muidu läheb viljaliha tumedaks.

Küps vili on pehme rohekaskollase sisuga ja sees on tal suur luuseeme. Küpset vilja saab hoida külmas vaid mõne päeva.

Avokaado maitse meenutab pähklit, koostis aga võid. Tarvitatakse põhiliselt dieettoiduna, süüakse toorelt või salatina soola, pipra, sibula vm. lisandiga. Eriti hästi maitseb avokaadoviil sidrunipipraga maitsestatult.

Avokaado e. džunglivõi on väga kõrge toiteväärtusega, sisaldades kuni 27% oliiviõlile sarnast avo-kaadoõli. Sellele vaatamata on ta kolesteroolialandaja, kõrge E- ja C-vitamiini, kaaliumi, kiudainete ja monoküllastamata rasvade tõttu.

Greipfruut

Pehmet mahlast greipi on kõige mugavam süüa lusikaga otse koorest. Selleks lõigatakse kõigepealt vili risti pooleks ja spetsiaalse greibinoaga eemaldatakse viljaliha paksust koorest. Koorealused vatjad kihid on mõrud, enim on mõruainet naringeeni koorealuses valkjas kihis. Mõru maitse maskeerimiseks võib viljalihale lisada suhkrut, mett, kaneeli, konjakit, rummi või muud suupärast. Paljudes lõunapoolsetes riikides süüakse toorest greipi aga soolaga.
Greip sisaldab rohkelt süsivesikuid (peamiselt glükoos, fruktoos ja sahharoos) ja orgaanilisi happeid, eriti just sidrunhapet, samuti vees lahustuvaid kiudaineid. Vesilahustuvatest vitamiinidest tasub märkimist greibi foolhappe sisaldus.

Kiivi

Kõige kasulikum on vilju nautida värskelt, neid eelnevalt jahutades. Värsked kiivid kas kooritakse või lõigatakse pooleks. Viimasel juhul õõnestatakse viljaliha süües lusikaga kestast välja. Vilja võib ka koorida ja seejärel seibideks lõigata.

Üks kiivi sisaldab endas täiskasvanud inimese C-vitamiini päevanormi. Lisaks sisaldab kiivi ka ohtralt kiudaineid ja rohkesti kaaliumi, magneesiumi, vaske ja tsinki. Kiivi aitab ära hoida ka kõhukinnisust.

Mango

Serveerimiseks koori vili ning lõika viljaliha kuni kivini ruutudeks, seejärel eralda viljaliha mõlemalt poolt kivi. Mahlakat sisu süüakse lusika abil.

Magus mango maitseb natuke banaani-mündi, sidruni ja ananassi moodi, maitses aimub ka männivaiku. Sõltuvalt sordist on viljaliha kiudjas või kreemjas. Sobib serveerida suhkru, vanilli ja vahukoorega. Kasutatakse puuviljasalatites, kompottides, kookide valmistamisel. Ettevaatust: 2 tundi pärast mango või mangomahla tarvitamist ei soovitata pruukida alkoholi – võib tekkida kõhuvalu.

Sisaldab palju kaltsiumi ja rauda, tuntakse seedimist soodustava toime poolest.

Karambool ehk tähtvili

Kasutatakse eeskätt värskelt. Maitselt meenutab magushaput meeldiva lõhnaga karusmarja või küdooniat. Tähtvilja ei koorita, seda süüakse viilutatu-na ning lisatakse puuviljasalatitesse. Ristipidi viiludeks lõigatuna on ideaalne kookide kaunistaja, samuti annab oma õrnalt krõmpsuva ning mahlaka viljalihaga kokteilidele nii jumet kui ka maitset. Serveerimisel kasutada kokteilitikke, millele võib värvi lisada kokteilkirsiga.
Papaia

Vilju süüakse pärast poolitamist ja seemnete eemaldamist lusikaga, maitse parandamiseks lisatakse sidrunimahla. Kooritud ja tükeldatud viljaliha kasutatakse puuviljasalatites, eelroana lihatoitude juures.

Granaatõun

Süüakse lusikaga. Selleks lõigatakse vili pooleks, sisu süüakse koos seemnetega.

Granaatõun tugevdab verd ja sisaldab märkimisväärsel hulgal C-vitamiini. Vili säilib kuni 3 kuud. Tema kest muutub küll kõvaks, kuid see hoiab sisu värskena. Granaatõuna koori ei tasu ära visata, kuivatatud koortest valmistatud tee on hea kõhurohi.

Banaan

Banaani koorimiseks lõigatakse ülemise otsa koor läbi nii, et seda oleks mugav ribadena alla tõmmata. Banaani ei koorita lõpuni lahti, kuna banaan võib murduda. Banaani süüakse käes hoides. Inglismaal on kombeks panna kooritud banaan taldrikule ja süüa seda noa ja kahvliga. Eesti kokteilipidudel serveeritakse sageli banaane koorimata, kuid tükkideks lõigatuna. Sel juhul banaanijupid kooritakse ja süüakse näppudega.

Hurmaa (sharon, kakiploom)

Vili (tegelikult mari) lõigatakse pikuti pooleks ja süüakse lusikaga, koor jäetakse alles. Kasutatakse puuviljasalatites, siirupite ja kompottide valmistamisel. Hea salati prae kõrvale saab, kui vili koorida, tükeldada ja serveerida koos kodujuustuga.

Sisaldab palju suhkrut, A-vitamiini ja kaaliumi.

Arbuus ja melon

Neid serveeritakse viiludeks lõigatult, koos koorega. Vaagnalt võetud laiem viil pannakse taldrikule, koor allapoole, kitsas viil aga lapiti. Viilule võib raputada suhkrut. Süüakse kuni kõva osani teelusika või puuviljanoa- ja kahvliga.

Apelsin ja mandariin

Apelsin võetakse vasakusse kätte ja lõigatakse selle koor pikuti viiludeks. Kooreviilud eemaldatakse nii, et need moodustavad õiekujulise aluse. Noa abil kooritakse apelsin ümbritsevast valgest nahast ja eraldatakse lõigud üksteisest (viilud peavad jääma terveks).

Mandariini koortest ei tehta «roosi» nagu apelsinist. Küpse mandariini koor eraldub kergesti ja seda kooritakse näppudega.

Virsikud ja aprikoosid

Suur virsik võetakse vasakusse kätte ning lõigatakse pikuti ümberringi kivini lahti, seejärel murtakse pooleks. Kivi kõrvaldatakse noaga. Söömisel lõigatakse pooled järk-järgult parajateks suutäiteks.

Aprikoos on virsikust hulga väiksem, seetõttu seda tükkideks enam ei lõigata.

Kuidas poes eksootilisi puuvilju valida

Ananass | Küpse ananassi leidmine poelettidelt on küllalt problemaatiline. Küps vili on muljumisel veidi vetruv ning tema allosast hoomab meeldivat ananassilõhna. Lõhnatut ananassi peaks hoidma toatemperatuuril mõned päevad, kuni on tunda aroomi. Poes proovi valida kergelt lõhnav ja vigastamata vili.

Küps vili säilib 6–7 soojakraadi juures kuni 2 nädalat. Külmutamist ta ei talu, juba alla +5 kraadi tekivad viljalihas pruunid plekid. Seega ei tohiks tervet ananassi mingil juhul säilitada külmikus, tükeldatud ja kooritud vilja aga võib kaetuna hoida külmkapis kuni kolm päeva.

Avokaado | Müügil on nad tavaliselt poolvalminuna, kui vili veel kõva. Toasoojuses valmivad nad järele paari päevaga. Avokaado on söömisküps, kui sõrmedega vajutades koor veidi järele annab (tundub pehmena) ja raputades on kuulda tuuma loksumist vilja sees.

Karamboola | Mõni karamboola on maitsvam kui teine, kuid välimuse põhjal on seda kahjuks üsna raske kindlaks teha. Viljad on täisküpsed, kui merevaiguvärviline sisu helendab läbi koore. Poes tuleks eelistada ilma plekkideta kollaseid vilju.

Granadill | Küpse vilja tunneb ära tugeva, kergelt kortsus koore järgi. Seevastu väga kortsus ja väga tume koor viitavad kuivanud viljale. Mitte hoida külmikus.

Mango | Värvi järgi ei saa mango küpsust kuidagi hinnata, kuid eelistada tuleks siiski rohelisemat värvi vilju – need on magusamad. Mango peab olema veidi pehme, kuid plekkidega vili võib olla üle valminud ja viljaliha tumedaks tõmbunud.

Kui vili vajab järelvalmimist, võib teda säilitada paberkotis koos banaani või kiiviga.

Papaia | Vili on siis küps, kui koorele ilmuvad kollakaspruunikad plekid

Hurmaa | Täisküpse marja kollase koore all on näha klaasjaid sõõre. Osa hurmaa ehk sharoni sorte on tanniinirikkad nagu toomingaviljadki ning süües tõmbub suu veidi kuivaks. Selliseid vilju tuleks mõni aeg (umbes 1 tund) hoida sügavkülmas.
« Viimasena muutis: jaanuar 11, 2012, 13:00:48 camilla »

Võrgust väljas Malviina

  • Täisliige
  • ***
  • Postitusi: 186
  • Sugu: Naine
Tervislikud ja kasulikud eksootilised viljad
« Vastus #9 : jaanuar 11, 2012, 13:12:01 »
Mulle meeldib ka väga granaatõun, aga mulle ei meeldi nende seemnete sees need väiksed kivid, need sülitan alati välja, kuna mul on tunne et ma lõhun oma hambad nendega ära. Laps aga paneb koos kividega. Viinamarju tahaks, aga siin poodides on väga mürgised (viljadest kõige rohkem pestitsiide, kuna neil on väga õhuke nahk, on ka sisu mürgine). Eesti viinamarjad on väga head, mul õnneks emal on kasvumajas paar taime ja kannavad väga hästi.

Talve lemmikud on ka pomelo, avokaado, kiivi, melon ja kuivatatud viigimarjad.
Elu on elamist väärt!

Võrgust väljas kiisuplikamiisu

  • Suurliige
  • ****
  • Postitusi: 387
  • Sugu: Naine
Tervislikud ja kasulikud eksootilised viljad
« Vastus #10 : jaanuar 11, 2012, 16:06:51 »
Küll ma siit saan väga huvitavaid asju teada. Minu ema armastab samuti väga granaatõunasi, mina ise olen ka proovinud süüa granaatõuna aga mina ei jäksa seda nokitseda aga tavaliselt viskame koored ära ka. Aga nüüd siin sain teada et nendest  saab teed teha. Nüüd on küsimus, kuidas saab nendest teed teha? Kas keegi on nõus mind õpetama selles?
Minule meeldivad väga. Banaanid,hurmaa,kiivi,melon,ananass. Ja mulle maitseb ka baklazaan praetud. Anona puuviljast pole ma midagi kuulnudki:) Aga aitäh selle info eest.  (aitahhkalli)
Mulle meeldib elada ja naerda.

Võrgust väljas Malviina

  • Täisliige
  • ***
  • Postitusi: 186
  • Sugu: Naine
Tervislikud ja kasulikud eksootilised viljad
« Vastus #11 : jaanuar 11, 2012, 20:11:58 »
Mina olen teinud nendest teed, aga hoiatan, see on väga kibe. Tuleb vaid granaatõun ära pesta, seest ära süüa ja koored tükeldada ja ära kuivatada. Siis teedki nendest teed.
http://www.aialeht.ee/news/aialeht/puuviljad/article.php?id=28009015
Elu on elamist väärt!

camilla

  • Külaline
Tervislikud ja kasulikud eksootilised viljad
« Vastus #12 : jaanuar 13, 2012, 15:22:54 »
Eksootilistest viljadest meeldib mulle väga hurmaa. http://www.naistemaailm.ee/?id=35573

Aitäh Ingeri (aitahhkalli)
Ostsin täna siis esimest korda elus hurmaad ja lugesin Sinu antud linki, kuidas seda süüa :) Täitsa meeldis maitselt :)
Andsin väiksematele lastele ka ja nemad ütlesid, et selline maitse nagu oleks kõrvits meega segatud :D
Eile sõin sõin esimest korda elus ;D siis granaatõuna, mulle meeldis väga, lastele mitte :)

Suured tänud kõigile (aitahhkalli), inimene õpib ja avastab kogu elu :D

delfiin

  • Külaline
Tervislikud ja kasulikud eksootilised viljad
« Vastus #13 : jaanuar 13, 2012, 18:02:42 »
Paljud kiidavad hurmaad. Olen samuti tahtnud proovida, kuid pole veel õnnestunud.
camilla õpeta, kuidas hurmaad süüa...otsisin, kuid ei leidnud. Mul nett jälle aeglane, vb ei võtnud kõike lahti.Keris ja keris...

Granaatõun on vist suhteliselt hapu  :) Suhu tuleb vesi, kui mõtlen granaatõuna peale :D
« Viimasena muutis: jaanuar 13, 2012, 18:11:41 delfiin »

Võrgust väljas Muriel

  • Foorumi Kangelane
  • *****
  • Postitusi: 814
  • Sugu: Naine
  • Inimene kes armastab ilu ei vanane
    • http://www.facebook.com/home.php#!/profile.php?id=100001038907967
Tervislikud ja kasulikud eksootilised viljad
« Vastus #14 : jaanuar 13, 2012, 18:13:55 »
Mina söön hurmaad nii,et pesen puhtaks,siis lõikan taldrikule viiludeks ja naudin :D Granaatõun pole üldse väga hapu :D
Naeratada ei ole raske, naerata ja Sa muudad halluse Valgeks!